Zincul si importanta lui in organism

Zincul este un mineral, care ajuta la buna desfasurare a proceselor fiziologice si buna functionare a sistemelor enzimatice si celulare. Zincul este necesar pentru sinteza proteinelor si deasemenea controleaza contractibilitatea musculaturii.

Zincul ajuta la formarea insulinei, accelereaza procesul de vindecare a ranilor interne si externe, ajuta la diminuarea depunerilor de colesterol, favorizeaza cresterea si capacitatatea mentala.

Deficitul de zinc determina incetinirea cresterii la copii sau dezvoltarea armonioasa a adultilor, intarzieri in vindecarea leziunilor, intarzierea maturitatii sexuale, pierderea gustului si mirosului, dar si scaderea imunitatii.

Un alt aspect foarte important de mentionat este acela ca procesul de diviziune celulara nu poate avea loc fara o cantitate adecvata de zinc, necesara sintezei AND, ARN si a proteinelor. Zincul este o componenta structurala necesara unirii proteinelor AND si protejeaza de asemenea membrana celulara impotriva lizei.

Zincul intervine in unele precese hormonale, cum ar fi in cazul insulinei si al glandelor sexuale. Astfel, dupa parerea unor oameni de stiinta, insulina este stocata in pancreas (Insulele lui Langerhans), sub forma de saruri de zinc. S-a observat ca in practica, adaugarea de zinc la insulina prelungeste actiunea acesteia (protamin – zinc – insulina). De asemenea, activitatea glandelor sexuale creste sub influenta zincului, imbunatatind procesul de reproducere. Din acest motiv in caz de infertilitate sau probleme sexuale se recomanda suplimente pe baza de zinc.

suplimente cu zinc CalivitaAporturile zilnice recomandate de zinc (Zn) sunt de ordinul a 5 mg pana la 10 mg la femei, de 15 mg la barbat si femeiile gravide si de 19 mg pentru femeile care alapteaza.

Principalele surse alimentare de zinc sunt alimentele bogate in proteine de origine animala (peste, produse lactate, oua), dar si legumele uscate.

Absorbtia intestinala a zincului variaza dupa compozitia mesei: 35% la o masa normala si pana la 15% pentru o masa bogata in vegetale si mai saraca in peste si lactate. Se recomanda consumul legumelor si fructelor proaspete.

Suplimente alimentare Calivita ce contin zinc

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.