Supraponderabilitate su obezitate

Cu cat surplusul de greutate al unei persoane este mai mare, cu atat mai mare este probabilitatea declansarii unor boli. Calcu-landu-si indexul masei corporale proprii (Body Mass Index, BMI), orice persoana poate evalua factorii de risc la care se expune. Calculul indexului masei corporale: greutatea corporala impartita la patratul inaltimii exprimata in metri.

Valorile mai mari de 30 ale indexului masei corporale inseamna ca riscul imbolnavirilor cauzate de supraponderabilitate este deosebit de mare si poate fi evitat doar prin reducerea greutatii corporale. Daca suferiti deja de una sau mai multe afectiuni, reducerea greutatii corporale aduce o imbunatatire semnificativa. Printre afectiunile care ‘se pot datora supraponderabilitatii se numara hipertensiunea arteriala, ate-roscleroza, diabetul, afectiuni ale articulatiilor, anumite tumori etc.

Stratul de grasime care se depune pe abdomen este mai periculos decat cel de pe coapse. Depunerea de grasimi la nivelul abdomenului se numeste de tip mar sau de tip android, iar la nivelul feselor-coapselor, de tip para sau ginoid si este specifica femeilor. Riscul ingrasarii tip mar este acela ca duce la depunerea grasimilor si pe organele interne si astfel apar mai des afectiuni metabolice decat in tipul para. Cu ajutorul centimetrului putem decide singuri din ce categorie facem parte. Trebuie sa ne masuram talia la nivelul ombilicului. in cazul femeilor, independent de greutatea corporala, talia nu poate depasi 80 cm, iar in cazul barbatilor 94. Acele femei a caror talie ajunge la dimensiunea de 88 cm si acei barbati a caror talie ajunge la 102 cm, se pot astepta la probleme grave de sanatate, de aceea ar fi indicat sa-si reduca greutatea corporala.

Interpretarea IMC-ului

IMC Ce inseamna
sub 18,5 subponderal
intre 18,5 si 24,9 greutate normala
intre 25 si 29,9 supraponderal
intre 30 si 34,9 obezitate clasa I
intre 35 si 39,9 obezitate clasa II
peste 40 obezitate morbid

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*