Resveratrol
“Vinul este dovada ca Dumnezeu ne iubeste si vrea sa fim fericiti”
Benjamin Franklin
In popor se spune ca un pahar de vin pe zi e bun pentru sanatate. Probabil ca acesta este si motivul pentru care vinul este bautura care s-a bucurat de o atentie deosebita in literatura, arta si, recent, si in cadrul cercetarilor stiintifice.
La inceputul anilor 1990, s-a observat ca exista o legatura foarte stransa intre aparitia bolilor cardiovasculare fi un nivel ridicat de lipide sanguine si colesterol. Cercetarile efectuate in tarile industrializate au dovedit ca aceasta legatura exista peste tot, cu exceptia Frantei. in ciuda faptului ca nivelele de lipide sanguine si colesterol ale francezilor au fost la fel de ridicate ca cele ale persoanelor din alte tari dezvoltate, ca alimentatia francezilor contine cantitati similare de acizi grasi saturati si ca modul de viata al acestora este asemanator cu al celorlalti, incidenta bolilor cardiovasculare in Franta s-a dovedit a fi mult mai mica decat in celelalte tari care au participat la studiu. Cercetatorii au numit acest fenomen paradoxul francez.
In scurt timp s-a dovedit ca explicatia fenomenului nu consta in predispozitia genetica a francezilor, ci in faptul ca acestia consuma regulat vin rosu de calitate. Vinul rosu este bogat in polifenoli, care au o serie de efecte benefice asupra organismului. Polifenolii sunt o familie de compusi din care fac parte flavonoidele, ligninele, cumarinele etc. Astazi se cunosc mai mult de 4.000 de polifenoli, ale caror efecte fiziologice depind de structura moleculei.
Polifenolii din plante sunt antioxidanti puternici ce au capacitatea sa protejeze celulele si corpul si sprijina sistemul imunitar aa organismului, neutralizand radicali liberi nocivi rezultati in cadrul proceselor fiziologice si ca rezultat al factorilor nocivi de mediu, o alta caracteristica a acestor substante este ca pot incetini imbatranirea.
Polifenolul ce se regaseste in vinul rosu se numeste resveratrol. Resverarolul se gaseste in cantitati mari in strugurii rosii (in special in coaja acestora) si in lastarii de vita de vie, mai se gasesti si in alte plante precum: Polygonum cuspidatum, alune si merisor dar in cantitati mai reduse. Plantele produc resveratrol pentru a se proteja impotriva infectiilor, iar cantitatea din reveratrol continute de acestea variaza in functie de speciile de vita de vie, de clima, precum si de metodele de cultivare a vitei de vie (de exemplu, in cazul strugurilor stropiti regulat, cand protectia plantei este sprijinita extern, cantitatile de resveratrol sunt mai mici). Resveratrolul se gaseste in natura sub patru forme chimice; dintre acestea, trans-resveratrolul este cea mai activa din punct de vedere biologic.
Numele doctorului David Sinclair, profesor la Harvard, va ramane conectat pentru totdeauna de resveratrol. Dr. Sinclair a obtinut rezultate deosebite in studiul proceselor de imbatranire; printre altele, acestea se datoreaza si cercetarilor sale asupra resveratrolului. In cadrul unui experiment pe cobai, a reusit sa demonstreze ca animalele tratate cu resveratrol au trait mult mai mult decat celelalte. In plus, a observat ca animalele supraponderale tratate cu resveratrol, in ciuda excesului de greutate, au avut o sanatate si o conditie fizica relativ asemanatoare cu cele ale cobailor cu o constitutie normala. Totusi aceste rezultate nu spun ca resveratrolul elimina riscurile pe care le presupune obezitatea, insa rezultatele obtinute sunt deosebite si foarte promitatoare pentru o cercetare detaliata asupra efectelor resveratrolului asupra masei corporale umane.
In cadrul unui alt studiu, resveratrolul a fost comparat cu vitamina E si cu un antioxidant sintetic. Toate substantele s-au dovedit eficiente pentru neutralizarea radicalilor liberi, insa resveratrolul a oferit cea mai mare protectie impotriva anumitor tipuri de radicali liberi. Prin urmare, chiar daca nu se face distinctie intre tipurile de antioxidanti in viata de zi cu zi, acestia prezinta diferente intre ei si conteaza ce antioxidant este utilizat in anumite situatii.
Acesta a fost principiul de baza dupa care ne-am ghidat atunci cand compania CaliVita international a creat Resveratrol PLUS, un nou membru al familiei de antioxidanti CaliVita. Principala substanta activa din Resveratrol PLUS este, dupa cum i-o spune si numele, resveratrolul, care a fost suplimentat cu extract din samburi de struguri si coenzima Q10. Cele mai cunoscute componente ale extractului din samburi de struguri sunt flavonoidele numite proan-tocianidine oligomerice (OPC), cu efect antioxidant, al caror rol principal este protejarea sistemului vascular. Coenzima Q10 este responsabila cu furnizarea de energie la nivel celular si ia parte la transformarea nutrientilor in energie. Combinatia de coenzima Q10 si resveratrol are pe langa efectul de incetinire a proceselor de imbatranire, si un efect energizant, ajutandu-ne astfel sa depasim cu mai multa usurinta solicitarile vietii de zi cu zi.
Resveratrolul este unul dintre cei mai apreciati si mai populari antioxidanti de pe piata suplimentelor alimentare. Conform unui studiu recent, efectuat de American Consumer Lab, o companie care conduce cercetari si teste independente pe diferite produse, resveratrolul s-a clasat printre cele mai populare cinci ingrediente active ale suplimentelor alimentare si, in acelasi timp, a suscitat cel mai mare interes din partea cumparatorilor. In timp ce in anul precedent “doar” 11,7% dintre consumatori folosisera un produs cu resveratrol, in anul de studiu procentul crescuse la 19,4%, ceea ce inseamna o crestere de 65,8% (!)
Este momentul ca si consumatorii nostri sa faca cunostinta cu acest antioxidant promitator, care nu reprezinta doar o noutate absoluta, ci, tinand cont de popularitatea sa crescuta, va fi, probabil, unul din cele mai populare produse ale viitorului.
Produsul natural Resveratrol PLUS poate fi achizitionat din Magazinul Calivita
Articol preluat din revista CaliNews