Noni – marele vindecator al naturii

Nimeni nu are cum sa ramana insensibil la cuvintele lui Steven M. Hall, medic de familie din Michigan, care spune urmatoarele despre acest fruct mic, de marimea unui cartof:

„Timp de aproape zece ani de zile am avut permanent dureri de spate, din cauza deformarii a doua vertebre. Am recurs la cele mai dferite metode de tratament: yoga, acupunctura, aerobic, masaj – dar durerile se accentuau pe zi ce trecea. insa, dupa ce am consumat timp de trei saptamani Noni, acestea au disparut cu desavarsire. Acum pot sa ma ridic din pat dimineata fara incalzirea obisnuita de douazeci de minute. Tai si car lemne pentru foc fara probleme. Si la pacientii mei am constatat o imbunatatire vizibila a sanatatii. O persoana de 35 de ani, stresata si foarte agitata, mi se plangea in continuu de oboseala si, in plus, se confrunta si cu probleme psihice. Dupa ce am incercat tot felul de terapii, fara nici un succes, am inclus in meniul sau Noni. Dupa doar o saptamana, oboseala s-a volatilizat si gandurile i s-au limpezit. Un alt pacient, de 75 de ani, suferea de cancer de prostata, avand o valoare a PSA de 56. Dupa ce i-am completat dieta cu Noni, valoarea PSA a ajuns, intr-o luna, la 1,1. O pacienta de 65 de ani, dupa o suferinta indelungata, de 15 ani, la scurt timp dupa revenirea din oboseala cronica, in ‘urma unei gripe, a recazut in starea de dinainte. Dupa ce a consumat Noni timp de 5 zile, starea ei s-a imbunatatit cu 90%.”

Denumirea latina a plantei Noni este: Morinda Citrifolia. Planta este originara din Polinesia franceza, Hawaii si Malaezia. Noni este utilizat pentru tratamentul diferitelor afectiuni de peste 2000 de ani. Din 1993, odata cu izolarea substantelor active pe care le contine, este recunoscut si de medicina moderna.

Fructul vesnic verde, de marimea unui cartof, Noni, serveste de peste 2000 de ani populatia din Polinezia si de cativa zeci de ani ajuta persoane din intreaga lume. Desi exista o vasta literatura de specialitate referitoare la Noni, inca nu au fost dezlegate toate enigmele puterii sale tamaduitoare. Dr. Ralph Heinicke, biochimist recunoscut, la inceputul anilor saptezeci a efectuat cercetari de pionierat privind alcaloidul denumit xeronina. Fara xeronina nu ar exista viata umana. Cercetarile profesorului au evidentiat faptul ca in fructul Noni este prezenta, in cantitati mari, o substanta precursoare a xeroninei, numita proxeronina. S-a descoperit ca aceasta substanta, in interactiune cu o enzima speciala, stimuleaza sinteza xeroninei. Datorita efectului pe care acest proces biochimic il are asupra transportului prin membrana celulara, metabolismul este semnificativ imbunatatit, functiile celulare sunt normalizate, iar absorbtia nutrientilor – maximizata. Daca necesarul de xeronina al unui organ sau tesut creste si in ficat nu exista rezerve, Noni va vine in ajutor.

Cealalta substanta care se gaseste in Noni, prin efectul pe care il are asupra epifizei, creste secretia de hormoni serotonina si melatonina, ducand astfel la scaderea oscilatiilor starilor psihice si la reglarea ciclului somn-veghe. Are, de asemenea, efect antidepresiv si, datorita cresterii secretiei de endorfina, influenteaza pozitiv starea psihica. Efectul sau antispastic duce la relaxarea arterelor, normalizand tensiunea arteriala crescuta provocata de stres si nervozitate. Scade riscul formarii cheagurilor de sange, al infarctului miocardic si al accidentelor vasculare cerebrale. O a treia substanta activa din Noni supravegheaza procesul de diviziune celulara, reducand riscul degenerarii celulelor. Noni este si un excelent analgezic. Cu sprijinul fagocitelor si limfocitelor, substantele sale active fortifica sistemul imunitar si stimuleaza producerea celulelor killer-T, care au un rol major in combaterea bolilor.

Deoarece Noni influenteaza producerea hormonilor si functionarea enzimelor, acesta ajuta, indirect, la anihilarea mai multor sute de factori de risc pentru sanatate.

Principalele substante active din Noni

– 18 aminoacizi;

– Vitamine;

– Minerale (Mg, Na, K, Fe, Mn);

– Xeronina;

– Proxeronina;

– Scopoletina;

– Damnacantalul;

– Antrachinona;

– Proxeronina si xeronina.

Proxeronina si xeronina au ca efect

 • Regenereaza celula (mentine integritatea celulelor prevenind degenerarea acestora)
 • Energizeaza celulele (efect roborant)
 • Regleaza procesele de secretie celulara
 • Mareste producerea de endorfina (efect analgetic)
 • Efect antiinflamator si antialergic

Scopoletina are ca efect

– Stimularea activitatatii hipofizei, optimizand:

 • nivelul serotoninei;
 • nivelul melatoninei;

– Este responsabila de producerea de oxid de azot, astfel incat:

 • este un bun antispastic (relaxeaza, scade tensiunea arteriala);
 • imbunatateste fluxul sanguin (previne formarea cheagurilor);

– Are efect antioxidant.

Damnacantalul:

– Ajuta diviziunea celulara (previne degenerarea);

– Inhiba diviziunea celulelor modificate genetic;

– Stimuleaza sistemul imunitar prin:

 • reglarea activitatii limfocitelor T si B;
 • reglarea activitatii macrofagelor si celulelor limfocitare.

Produsul Noni Lichid de la CaliVita este un sirop concentrat extras din fructul polinezian Noni si poate fi achizitionat din Magazinele Calivita.

Denumirea latina a plantei: Morinda Citrifolia. Planta este originara din Polinesia franceza, Hawaii si Malaezia. Noni este utilizat pentru tratamentul diferitelor afectiuni de peste 2000 de ani. Din 1993, odata cu izolarea substantelor active pe care le contine, este recunoscut si de medicina moderna.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.