Melatonina incetineste procesele de imbatranire

Incidenta tot mai crescuta a afectiunilor in randul populatiei de varsta inaintata a stimulat interesul oamenilor de stiinta in cautarea unor solutii protectoare, capabile sa intarzie procesele de imbatranire si de dezvoltare a tulburarilor degenerative. Mentinerea sanatatii persoanelor in varsta a devenit un obiectiv important pentru biomedicina, deoarece cresterea longevitatii in societatea noastra este asociata cu o mortalitate ridicata. Exista o serie de dificultati in gasirea unor noi abordari si strategii sigure pentru intarzierea proceselor normale de imbatranire. In acest sens, melatonina ofera mari sperante oamenilor de stiinta, o substanta cu structura peptidica secretata de glanda pineala, avand efecte gerontoprotectoare si antioxidative puternice.

 Mecanismul exact prin care melatonina incetineste procesele de imbatranire nu este cunoscut inca, cert este ca el functioneaza, dar se presupune ca este rezultatul intercorelarii optime a tuturor glandelor sistemului endocrin. Medicina traditionala orientala spune, ca esenta vietii sanatoase consta in coordonarea fina a functionarii glandelor endocrine. Centrii energetici – chakra – corespund localizarii anatomice a glandelor endocrine, stimularea lor prin exercitii spirituale dau rezultate excelente. O viata spirituala incetineste ritmul de imbatranire.

La Institutul de Gerontologie al Fundatiei Biancalana-Masera, din Ancona (Italia), Walter Pierpaoli si colaboratorii sai au studiat pe soareci efectele melatoninei. Rezultatele experimentelor au corespuns practicii si experientei indiene stravechi, deoarece mai mult de 20% din animalele tratate cu melatonina au avut o viata mai lunga si un comportament sexual mai bun decat celelalte.

Calivita comercializeaza 2 produse exceptionale pe baza de melatonina Melatonin 3.0 si Melatonin Plus  ce pot fi achizitionate din Magazinul Calivita

In cadul altor cercetari, glanda epifiza a fost extirpata, iar animalele de experienta au murit intr-un timp mai scurt. In The International Journal of Neuroscience (1995) se poate citi parerea lui Reuven Sandyk, profesor la Institutul de Medicina Albert Einstein din New York: rezultatele experimentelor pe animale, precum si studiile si examinarile efectuate pe om dovedesc ca nivelul scazut de melatonina accelereaza imbatranirea si sustin ipoteza calitatii melatoninei ca substanta ce reduce imbatranirea.

Exista nenumarate cerectari care dovedesc si calitatile antioxidante ale melatoninei. Dupa cum se cunoaste, antioxidantii sunt substante ce au capacitatea sa reduca, sa neutralizeze si sa previna leziunile provocate in organism de catre radicalii liberi formati in urma unor procese de oxidare. Radicalii liberi au caracteristica de a ataca membrana celulara, putand leza chiar si informatia din ADN, cu posibilitatea de a declansa un proces cancerigen. Numeroase cercetari  de laborator au demonstrat ca melatonina este un antioxidant mai puternic chiar decat alte substante binecunoscute pentru activitatile lor antioxidante, cum ar fi vitamina E, beta-caroten-ul si vitamina C. Prin proprietatile sale antioxidante, melatonina neutralizeaza radicalii liberi, stimuleaza enzimele antioxidative, creste eficienta fosforilarii oxidative la nivel mitocondrial, reduce dispersia electronilor si  creste eficienta altor antioxidanti. 

De asemenea, cercetarile au demonstrat ca melatonina este capabila sa imbunatateasca functiile sistemului imunitar. Se pare ca poate neutraliza efectele negative pe care le exercita stresul, medicamentele si infectiile asupra sistemului imunitar.

Secretia melatoninei in organism este stimulata de intuneric si suprimata la lumina. Melatonina are un rol vital in  reglarea ciclului somn-veghe.  Atunci cand este produsa in cantitati suficiente, melatonina asigura un somn profund si odihnitor, in schimb, o secretie insuficienta provoaca adormirea greoaie sau chiar insomnie.

Ritmul biologic al organismului poate fi perturbat si de calatoriile cu avionul pe distante lungi – ca urmare a diferentelor de fus orar. In acest sens, se pune problema odihnei la  oamenii de afaceri si la sportivii care calatoresc de pe un continent pe altul. La acestia, se va constata o scadere a randamentului fizic si intelectual. In asemenea cazuri, un supliment alimentar cu continut de melatonina poate fi de un real folos.

Calivita comercializeaza 2 produse exceptionale pe baza de melatonina Melatonin 3 si Melatonin Plus  ce pot fi achizitionate din Magazinul Calivita

articol preluat de pe site-ul calivita.com

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.