Lecitina – puterea zavorata in ou

Lecitina si-a primit numele in anul 1850, de la descoperitorul ei, Maurice Gobley, dupa denumirea greceasca a galbenusului de ou (gr. lleci-thos). Aceasta substanta grasa este sintetizata de catre organism, mai exact se formeaza in ficat. Lecitina o putem insa gasi si in anumite alimente. Existenta ei a fost demonstrata pentru prima data in galbenusul de ou, dar este prezenta si in boabele de porumb, de grau, in rapita, in, floarea soarelui, piper si linte. Lecitina din suplimentele alimentare este insa obtinuta exclusiv din soia. Incadrarea biochimica: lipide, mai exact fosfolipide, care sunt elementele constitutive ale oricarei celule vii. Functiile lor sunt deosebit de complexe.

In cadrul metabolismului celular actioneaza ca un filtru, in schimbul ionic participa pe post de catalizator si, in plus, regleaza tensiunea intracelulara. Aproximativ 25% din substanta uscata a creierului este alcatuita din fosfolipide, dar atat ficatul, cat si masa musculara au un continut la fel de ridicat de fosfolipide. Este evident, prin urmare, de ce stiinta se concentreaza atat de mult pe studiul lecitinei. S-a adeverit ca lecitina este capabila sa reduca nivelurile crescute ale colesterolului, aducandu-le la valori normale. Ajuta la functionarea normala a colecistului si previne formarea calculilor biliari. O doza zilnica de minimum 2g de lecitina este capabila sa reechilibreze nivelul perturbat al fosfolipidelor si colesterolului. Poate fortifica un sistem nervos suprasolicitat si poate imbunatati capacitatea de concentrare. In dezvoltarea fatului, exista un anumit interval de timp in care lecitina este indispensabil a pentru formarea creierului. In masura in care viitoarea mama consuma sistematic lecitina pe durata sarcinii, creste posibilitatea ca viitorul nou nascut sa dobandeasca o capacitate de gandire mai buna.
Mai mult, aceasta ofera copilului posibilitatea ca in viitor sa fie sanatos atat psihic, cat si fizic. Exista dovezi care ne indica faptul ca lecitina este capabila sa incetineasca uzura invelisului sistemului nervos.

In oferta CaliVita sunt disponibile 3 variante de produse ce contin Lecitina:

Super Soya Lecithin – 100 de capsule
Super Soya Lecithin – 250 de capsule
Triple Potency Lecithin – 100 de capsule

Lecitina are un efect benefic asupra capacitatii de rezistenta a sportivilor. La Universitatea din Carolina de Nord se studiaza intens efectul protector al lecitinei asupra ficatului. In urma cercetarilor efectuate, s-a descoperit ca centrul de detoxifiere a organismului este capabil sa-si exercite functiile pe deplin doar daca lecitina ii este furnizata in continuu si fara perturbari. Fiecare celula a ficatului solicita colina din lecitina. Deficienta severa de lecitina afecteaza ficatul, generand afectiuni ale acestuia.

Lecitina – instrumentul dragostei

Ionii de potasiu si natriu din lecitina faciliteaza propagarea impulsurilor nervoase, fara de care activitatea fiziologica a organismului ar scadea. Lecitina protejeaza sistemul nervos si, prin urmare, imbunatateste functiile nervoase in general. Accelereaza regenerarea celulelor, incetinind astfel procesele de imbatranire. Reducand nivelul de colesterol, mentine elasticitatea peretilor vasculari, creste capacitatea de rezistenta la stres si imbunatateste circulatia sanguina. Trecand toate acestea in revista, ne punem, pe buna dreptate, intrebarea daca nu cumva lecitina joaca vreun rol si in cadrul unui proces atat de complex cum este actul sexual. Bineinteles ca da! Pentru o viata sexuala normala, functionarea perfecta a sistemului nervos, capacitatea de concentrare si transmiterea stimulilor sunt indispensabile. Lecitina face insa mai mult pentru dragoste. Pe langa efectul pozitiv pe care-l are asupra potentei barbatilor si asupra sistemului circulator, aceasta este unul din elementele componente ale hormonului masculin, testosteronul.

In oferta CaliVita sunt disponibile 3 variante de produse ce contin Lecitina:

Super Soya Lecithin – 100 de capsule
Super Soya Lecithin – 250 de capsule
Triple Potency Lecithin – 100 de capsule

Articole bazat pe materiale publicate in revista CaliNews din ianuarie 2005

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.