Anotimpul strugurilor

struguriStrugurele şi vinul au aproape aceeaşi vârstă ca şi omenirea. Diferitele specii de struguri au apărut pe pământ cu mai bine de o sută de milioane de ani înainte, în epoca cretacică, fiind astfel una dintre cele mai vârstnice plante cu flori. În era glacială, aria lor de răspândire a scăzut în mare măsură, pe continentul european supravieţuind o singură specie, şi doar câteva  pe continentul american. Iniţial, strugurii erau plante dioecice (cu flori feminine şi masculine pe plante separate), însă prin înmulţirea şi răspândirea lor au evoluat în hibrizi.

Strugurele este un fruct cunoscut şi consumat în întreaga lume. Datorită conţinutului său ridicat de apă, aproximativ 80%, este un fruct ideal pentru o „cură” de detoxifiere de toamnă. Dintre substanţele sale nutritive, cel mai important este zahărul; în funcţie de specie, conţinutul de zahăr poate varia între 18-22 g/100 g struguri, se absoarbe uşor şi eliberează rapid energie. Este o sursă excelentă de vitamine (C, A, B1 şi B2)  şi minerale. Are un conţinut ridicat de calciu, magneziu, fier şi fosfor. De asemenea, conţine o cantitate semnificativă de potasiu, care acţionează ca un diuretic natural, contribuind astfel la eficienţa unor cure de detoxificare, prin stimularea proceselor de detoxificare ale organismului. Coaja şi pulpa strugurelui sunt bogate în acizi naturali, celuloză şi pectină, care sunt stimulenţi deosebiţi pentru digestie. Pectinele fac parte din categoria aşa-numitelor fibre vegetale, care sunt capabile să lege cantităţi mari de apă şi alte substanţe (de ex. colesterol, toxine, acizi biliari etc.). Prin aceasta contribuie nu numai la curăţarea sistemului digestiv, ci are efecte benefice şi asupra motilităţii intestinale, accelerând tranzitul chimului intestinal.

Strugurii sunt cunoscuţi pentru conţinutul lor deosebit de ridicat de antioxidanţi. Coaja, pulpa, precum şi sâmburele sunt o sursă excelentă de compuşi antioxidanţi, dintre care cei mai cunoscuţi sunt flavonoizii. Flavonoizii sunt recunoscuţi în primul rând pentru efectul lor pozitiv asupra sistemului  cardiovascular, în acelaşi timp protejând celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. O altă substanţă activă împortantă care se găseşte în coaja strugurelui este resveratrol care, în afara efectelor sale antioxidante, resveratrol prezintă şi alte efecte biologice cardioprotective, cum  ar fi efectul vasodilatator, dar totodată creşte rezistenţa în timpul activităţilor fizice şi poate avea un rol şi în pierderea greutăţii corporale.

Sâmburii de struguri conţin, de asemenea, substanţe cu efect antioxidant, cea mai cunoscută fiind o grupă de polifenoli numită OPC (proantocianidine oligomerice). Substanţele din grupa OPC sunt nu numai antioxidante, dar protejează venele şi, în general, vasele sanguine.

Dintre produsele care se găsesc în reţeaua globală CaliVita, următoarele conţin substanţe active care provin din struguri: Resveratrol PLUSVeinProteXSenior FormulaKids GreenXantho PLUS, si Vital AB.

You may also like...

2 Responses

  1. Jorjette says:

    Într-adevăr, strugurii sunt foartebuni, am avut o perioada de cateva zile in care am mancat doar struguri (sunt foarte buni in cazul unei diete de dezintoxicare, ca tot am vorbit despre acest subiect.)

  2. GEORGETA PREDESCU says:

    Astept cu interes intrarea pe piata a SAMBUREX-ului, am mare nevoie de el chiar acum, dar inca o luna nu e mult de asteptat. Sper sa fie la un pret rezonabil, ca de efectele lui nu ma indoiesc. Sunt adepta produselor de la CaliVita de 9 ani, m-au scapat de o boala necrutatoare si am ramas fidela in primul rand ca si consumator dar si distribuitor.Va acord f.multa incredere.
    Va doresc un Craciun frumos si un nou an plin de mari realizari! LA MULTI ANI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.