Aloe Vera

aloe veraPlanta de Aloe vera se considera ca are origine in Africa de unde sa raspadit in intreaga lume. Desi in lume sunt cunoscute peste 300 de specii de aloe, doar cinci specii de aloe vera au virtuti curative, cel mai utilizanta planta fiind ”’Aloe Barbadensis Miller”’.  Frunza carnoasa de aloe vera fiind considerata este o comoara de constituenti activi.

Numele de “Aloe Barbadensis Miller” l-a primit dupa botanistul Miller, cel care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti au denumit-o si Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lemarck.

Denumirea comerciala si sub care este cunoscuta de majoritatea a “Aloe Barbadensis Miller” este  Aloe Vera, “vera” fiind cuvântul latin care înseamna “adevarata”, denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe Vera a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afectiuni si asta datorita efectelor sale binefacatoare pentru  sanatate, dar si pentru intretinerea frumusetii.

Vechii egipteni numeau Aloe Vera chiar “planta nemuririi” iar tratatul medical antic, Papyrus Ebers, vechi de peste 3500 de ani, mentioneaza multiple efecte vindecatoare ale Aloe Vera.

Aloe Vera are frunze carnoaseiîn forma de lance care cresc direct din pamant, cu marginile în forma de dinte de fierastrau. in mijloc prezinta o tulpina care se termina în flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica. Aloe Vera este o planta ce are o inaltime de aproximativ 1 m, cu 12-15 frunze late, carnoase, fiecare frunza putand atinge o greutate de 700-1500gr. Marimea frunzelor depinde de calitatea solului si conditiile climaterice. Planta de Aloe vera ajunge la maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci se poate recolta.

Planta Aloe Vera creste natural în Africa de nord, est si sud, în tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, în India, China si insulele Oceanului Indian. Este cultivata în insulele din Marea Caraibelor, în tari ca Republica Dominicana, Barbados(doar acolo a fsot descoperita), Jamaica, Puerto-Rico. Cele mai mari plantatii de aloe vera se gasesc în Texas, California, Arizona si Mexic. În general aloe vera nu creste în zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade.

Frunzele de Aloe Vera au in compozitie componenta cea mai valoroasa a plantei, faimosul gel de aloe vera, foarte bogat de substante necesare organismului: peste 75 nutrienti, 200 componenti activi, 20 minerale, 18 aminoacizi si 12 vitamine

Aloe Vera accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. In plus, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara. Prin efectele benefice, ea asigura combaterea numeroaselor probleme de sanatate si este capabila sa vindece si sa amelioreze multe boli si anomalii. Aloe Vera hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor. Traversand organismul, echilibreaza starea generala.

Datorita compozitiei sale naturale, vegetale, Aloe Vera tine corpul intr-o stare fiziologica sanatoasa, creeaza organismului posibilitatea de a se regenera. Prin intarirea sistemului imunitar, are un efect preventiv durabil asupra organismului, acesta fiind capabil sa valorifice cele 240 de substante active, conform necesitatilor sale.

Instabilitatea accentuata a gelului de aloe vera a constituit un obstacol important in calea raspandirii sale. In contact cu aerul, acesta se oxideaza rapid, in decursul a doua ore pierzandu-si majoritatea principiilor active.

Aloe Vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar putem spune ca doua dintre aceste au o importanta deosebita:
aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)
gelul de aloe vera, un lichid vascos situat în interiorul frunzelor.
Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea plantei de aloe vera sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea a foarte multe afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului de aloe vera extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, gelul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat în decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95 % din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme).

Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste în mod natural.

Frunzele de aloe vera se recolteaza numai manual, se detaseaza sub asa-numita “linie de gel” si, astfel, întreaga cantitate de gel de aloe ramane in frunze, prevenindu-se procesul de oxidare. Se recolteaza frunzele exterioare, 3 – 5 frunze de pe fiecare planta matura la 5 – 8 saptamani.

Gelul de aloe vera din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere terapeutic a plantei, dar, în ciuda efectelor sale atât de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe în stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conservare pentru o perioada mare de timp.

Datorita importantei terapeutice a gelului de aloe vera, oamenii de stiinta au cautat realizarea unei metode eficiente de stabilizare a gelului de Aloe Vera, astfel ca el sa poata fi folosit pe scara larga de cat mai multi oameni.

Cercetarile pentru obtinerea unei metode eficiente de stabilizare a gelului au fost incununate de succes la sfârsitul anilor 1940 – începutul anilor 1950 si, si astfel in timp gelul de aloe vera a devenit un produs de larg consum si accesibil.

In urma diverselor studii s-a constatat ca stoparea procesului de oxidare se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E.  Si astfel gelul aloe vera este stabilizat si rezista o perioada mai lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrându-si intacte toate calitatile terapeutice.

Calivita are cateva produse ce au in componenta gel de aloe vera:

Ocean 21 – un complex format din alge marine si aloe vera

Sampon Silk and Shine – un sampon cu continut de aloe vera ce calmeaza pielea uscata si iritata a capului, mentinand stralucirea parului si oferindu-i acestuia volum si un aspect sanatos, fortifica radacinile parului si impiedicand astfel caderea acestuia.

Spirulina Chlorella Plus pe langa continutul de spirulina si shlorella plus contine si praf din aloe vera.

You may also like...

5 Responses

 1. VirtualKid says:

  Interesant blog. Am crescut cu aloe vera in casa, o am si eu, o transmit mai departe.
  O si folosim!

  • CaliVita says:

   Planta de Aloe pe care o stii din casa de la tine nu este acea planta autentica, citeste mai bine descrierea de la Aloe Vera si ai sa vezi ca este altceva.

 1. 6 Octombrie 2010

  […] in produse cu efect terapeutic, este materia prima preferata si pentru numeroase cosmetice. Desi Aloe Vera este membru al familiei liliaceelor, caracteristicile sale o apropie foarte mult de cactus. Dintre […]

 2. 6 Octombrie 2010

  […] patentat din compoentente “verzi” si antioxidanti, cum ar fi de exemplu extractul de Aloe Vera si […]

 3. 6 Octombrie 2010

  […] din principalii componenti ai produsului Ocean 21 este extractul obtinut din frunzele de Aloe Barbadensis Miller. Aloe, planta originara din Africa, este, de asemenea, cunoscuta ca „liliacul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.