Afinele negre

Afinul negru este un arbust foarte popular, al carui fruct azi este utilizat in primul rand la prepararea diferitelor mancaruri-bauturi. Afinul negru este excelent nu doar pentru bucatarie in prepararea diferitelor mancaruri si gemuri, dar de sute de ani fructele si frunzele sale sunt recomandate si in medicina populara. Primele mentiuni in scrierile europene despre efectele benefice ale afinelor negre  asupra sanatatii dateaza aproximativ din anul 1100. Datorita proprietatilor sale benefice, afinele negre sunt utilizatw pe scara larga pentru scaderea glicemiei si a tensiunii arteriale, ca diuretic, in probleme digestive, precum si oftalmologice. Utilizarea afinelor negre pentru efectele benefice asupra ochilor a fost cu adevarat raspandita mai ales pe teritoriul actual al Italiei, dar conform legendei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial era consumat sistematic de pilotii flotei aeriene britanice, mai ales inaintea raidurilor nocturne.

Arbustul de afin negru creste pana la 20-30 cm inaltime, are frunzele de 1-3 cm lungime, iar florile sunt de un mov-purpuriu deschis si au forma unui clopotel; fructele afinului reprezinta o baca de culoare albastru-inchis de forma rotunda, cu diametrul de 6-10 mm, boabele fiind rotunde, usor turtite.

Fructele afinilor negri contin un numar mare de substante biologic-active, printre care antocianide, precursorii acestora, proantocianidele oligomerice (OPC), pectine, flavonoide, taninuri, precum si acizi vegetali si zahar invertit.

Antocianidele accelereaza sinteza rodopsinei si impiedica descompunerea acesteia; de asemenea, stimuleaza microcirculatia retiniana, ceea ce, in general, sprijina functionarea sanatoasa a ochiului, precum si vederea, chiar si in unele cazuri cum ar fi nictalopia si glaucomul.

Rodopsina este un pigment purpuriu fotosensibil care se gaseste in retina vizuala, mai exact, in bastonase (receptorii sensibili la lumina) si care se descompune sub actiunea luminii, dar se reface continuu dupa fiecare clipire, inchidere a ochiului. Cu cat concentratia rodopsinei este mai mare, cu atat este mai buna vederea pe intuneric.  

Taninurile din afinele negre pot actiona ca antiinflamatoare locale, avand ca principal rol protectia peretilor intestinali, putand astfel calma diareea.

Antocianidele mai sunt cunoscute ca fiind antioxidante puternice, care protejeaza celulele impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. De asemenea, ofera protectie capilarelor si peretilor venosi.

Desi utilizarea afinelor negre s-a rezumat in principal la prepararea ceaiurilor, gemurilor, sucurilor sau chiar  a unor bauturi alcoolice, numeroasele actiuni benefice ale arbustului au fost recunoscute chiar si de medicina moderna, astfel in zilele noastre se desfasoara numeroase cercetari in laboratoarele farmaceutice, devenind una dintre cele mai populare substante active din compozitia produselor pentru mentinerea sanatatii. Dintre produsele CaliVita, Mega Protect 4Life, Green Kids, Lutein Plus si Lutein contin afine negre, sub forma de extract standardizat.

ATENTIE !
Informatiile de mai sus au caracter orientativ. Afinele negre pot fi gasite in mai multe dintre produsele noastre.  
In cazul unor afectiuni, trebuie sa apelati la medicul specialist.

Bibliografie:
Syendrei Kálmán – Csupor Dezsõ: Gyógynövénytár, Medicina könyvkiado Zrt. 2009
Dános Béla: Farmakobotanika, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2006

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.